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object icon Allerfrüheste Gelbe (12-001-32)

Last modification: 04/25/2018
Allerfrüheste Gelbe, Knolle, Bild: ProSpecieRara
Allerfrüheste Gelbe, Knolle, Bild: ProSpecieRara
Allerfrüheste Gelbe, Lichtkeim, Bild: ProSpecieRara
Allerfrüheste Gelbe, Lichtkeim, Bild: ProSpecieRara

Die historische, deutsche Sorte «Allerfrüheste Gelbe» wurde in der Schweiz von 1928 bis 1950 angebaut. Die Sorte ist frühreif, aber nicht derart ausgesprochen wie der Name vermuten lässt. Geeignet für den Anbau im Berggebiet. Die Sorte galt früher als festkochend, ist aus heutiger Sicht aber eher mehlig kochend. Sehr gute Kartoffel zum Frittieren und als Geschwellte.

potatoes

Variety

General

Common crop name:
(CROPNAME)
potato
Suffix common crop name:
(VARCOMNAMESUFFIX)
potato
Ancestral data:
(ANCESTVAR)
Industrie x Bohm 155 06
Decoded breeding institute:
(BREDDESCRVAR)
Kartoffelzucht Bohm, Golster Str., Natendorf
Variety URL:
(VARURL)
Official cultivar name:
(VARNAME)
Allerfrüheste Gelbe
Suffix official cultivar name:
(VARNAMESUFFIX)
Gelbe
Nummer der Sortengruppe mit identischem genetischen Profil:
(GENVARGROUPNUMB)
14
Bemerkungen bezüglich dem genetischen Profil:
(GENVARGROUPREMARKS)
identisch Prevalent IRL.
Beschreibungstyp:
(DESCRIBVARTYPE)
Morphologisch
Genetisch
Biological status of variety:
(SAMPSTATVAR)
Advanced, improved cultivar
Country of origin:
(VARORIGIN)
Germany
Variety number:
(VARNUMBER)
120010032
Conservation state variety:
(VARCONSERVSTAT)
yes
Remarks relating to VARCONSERVSTAT:
(VARCONSERVSTATREMARKS)
Sorte 23 Jahren in der Schweiz im Anbau, Sorte nur noch an wenigen ausländischen Instituten in Erhaltung.
Variety code:
(PLCODE)
12-001-32
Evalutation state variety:
(VARVALIDITY)
yes
NPA Criteria Code:
(CRITCODE)
Ausländische Sorte, die zur Entwicklung einer Region beigetragen hat oder Varietät mit einem Bezug zum soziokulturellen Erbe der Schweiz
Common crop name German:
(VARCOMMONNAMED)
Kartoffel, Erdapfel
Common crop name French:
(VARCOMMONNAMEF)
pomme de terre, tartoufle
Common crop name Italian:
(VARCOMMONNAMEI)
pomi di terra: patate, tartufolo
Synonym variety:
(VARSYNONYM)
Behaarte Kartoffel
Descriptions variety:
(VARDESCR)
inscrite dans catalogue Suisse de 1928 à 1950
Global number of living accessions for the variety in all collections:
(GLOBACCVAR)
3
Verantw. Org. für Beschreibung:
(DESCRIPEORG)

Category

Lightsprout

Lightsprout: size:
(SPROUTSIZE_9-1)
medium
Lightsprout: shape:
(SPROUTSHA_9-1)
spherical
Lightsprout: anthocyanin coloration of base:
(SPROUTCOL_9-1)
blue violet
Lightsprout: intensity of anthocyanin coloration of base:
(SPROUTPIGINT_9-1)
strong
Lightsprout: pubescence of base:
(SPROUTPUB_9-1)
very weak
Lightsprout: size of tip:
(SPROUTSIZETIP_9-1)
strong
Lightsprout: habit of tip:
(SPROUTSHATIP_9-1)
open
Lightsprout: intensity of anthocyanin coloration of tip:
(SPROUTPIGINTTIP_9-1)
medium
Lightsprout: pubescence of tip:
(SPROUTPUBTIP_9-1)
very weak-weak
Lightsprout: number of root tips:
(ROOTLETNU_9-1)
few
Lightsprout: protrusion of lenticels:
(LENTICELPROTR_9-1)
weak
Lightsprout: lenght of lateral shoots:
(STOLONS_9-1)
short

Valuation

Name of person in charge of characterization:
(NAPECH)
Roger Wüthrich/Philipp Holzherr
Date of characterization:
(DACHA)
2012

Leaf

Leaf : leaf's size:
(LEAFSIZE)
medium
Leaf: silhouette:
(LEAFSILH_9-1)
medium
Leaf: intensity of green color:
(LEAFCOLINT_9-1)
light
Leaf: extension of anthocyanin coloration of midrib:
(MIDRIBPIG_9-1)
absent or very weak
Leaflet: size:
(LEAFLETSIZE_9-1)
medium
Leaflet: width:
(LEAFLETWIDTH_9-1)
medium
Leaflet: frequency of coalescence:
(COALESCENCE_9-1)
low
Leaflet: waviness of margin:
(LEAFLETMARGIN_9-1)
medium
Leaflet: depth of veins:
(LEAFLETVEIN_9-1)
deep
Leaflet: glossiness of the upperside:
(LEAFLETGLOS_9-1)
glossy
Leaf (Midrib): frequency of secondary leaflets:
(LEAFMIDRIBNU_9-1)
high
Terminal leaflet: frequency of secondary leaflets:
(TELEAFLNU_9-1)
low

Plant

Plant: height:
(PLANTHEIGHT_9-1)
medium
Plant: type:
(PLANTTYP_9-1)
intermediate-type
Plant: growth habit:
(GROWHABIT_9-1)
semi erect
Plant: thickness of main stem:
(STEMTHICK_9-1)
medium
Plant: extension of anthocyanin coloration:
(STEMPIG_9-1)
weak
Plant: time of maturity:
(MATURITY_9-1)
early

Flower

Inflorescence: size:
(INFLOSIZE_9-1)
small
Inflorescence: anthocyanin coloration of peduncule:
(STALKPIG_9-1)
absent or very weak
Flower: frequency of flowers:
(FLOWERING_9-1)
absent or very low
Flower: anthocyanin coloration of bud:
(BUDCOLINT_9-1)
weak

Tuber

Tuber: shape (frequent occurence):
(TUBERSHAOCC_9-1)
round
Tuber: depth of eyes:
(EYEDEPTH_9-1)
medium
Tuber: smoothness of skin:
(SKINTEX_9-1)
smooth
Tuber: color of skin:
(SKINCOL_9-1)
yellow
Tuber: color of base of eye:
(EYECOL_9-1)
yellow
Tuber: color of flesh:
(FLESHCOL_9-1)
yellow
Tuber: anthocyanin coloration of skin in reaction to light:
(LIGHTREACTION_9-1)
absent or very weak

Agronomy

Qualities: yield potential:
(YPOTENTIAL_9-1)
medium-high

Qualities

Qualities: cooking type:
(COOKINGTYPE_9-1)
fairly firm-mealy
Qualities: suitability for processing:
(SUITABPROCESS_9-1)
vielseitig einsetzbar, ideal für gepellte Kartoffeln (Geschwellte) und zum Frittieren
Qualities: storageability:
(STORAGE_9-1)
poor
Qualities: remarks:
(QUALITIESREMARKS_9-1)
Zum Anbau im Berggebiet: Gute Ertragserwartung und gegenüber tiefen Lagen geringe Ertragseinbusse, problematisch kann die Anfälligkeit für Schorf und Rhizoctoniaspocken sein

Degustation

Cooking type: cooking:
(COOKING)
moderate falling apart
falling apart
Cooking type: consistency of flesh:
(COOKCONSIS)
fairly soft
moderate firm
Cooking type: floury type:
(COOKFLOUR)
mealy
moderate mealy
Cooking type: moisture:
(COOKMOIST)
fairly dry
Cooking type: grain texture:
(COOKTEXT)
fairly coarse
rather fine
Cooking type: colour:
(COOKCOL)
deep yellow
Cooking type: taste:
(COOKTASTE)
strong
Attached Files

This variety is part of following lists:

living3
dead1

Accessions from this variety